Kunst in het Landschap

Een selectie uit het werk van Femke van Dam

Voor meer fotos zie de permanente tentoonstelling in de ontvangstruimte van de Tuin van de Tijd

Fijnmazig spiegelwerk in bos

De heel kleine en iets grotere spiegels op bomen in het bos zuigen de bezoekers in hun lichtspel en verrassen met hun wisselende perspectieven. Het is interactief werk, waarbij de kijker zelf het werk maakt door te bewegen en afstand te nemen of dichterbij te komen.
De spiegels op de bast werken zo afwisselend als gaten in de boom en kleine natuurfilms.

 

Schoonoord (Nederland), Jaujac (Frankrijk), Turku (Finland), Bippen (Duitsland), Copponex (Frankrijk), Tytsjerk (Nederland), Chartres (Frankrijk), Aarhus (Denemarken)

Grote spiegelwerken

Grote spiegels vangen het zonlicht en de weerkaatsing op hun omgeving verschuift met de baan van de zon in de loop van de dag.
De golfslag op de oever van het riviertje de Reest weerkaatst onder water tot een hart.
Het Huis van Plato draagt zuilen met de waan van de dag in krantenpapier en een poging de ‘waarheid’ te vatten in wiskunde. De echte waarneming ligt in kijken. 
Een Ziggurat, een trappen piramide uit de oudheid, gebouwd van kranten en spiegel, een verwijzing naar het bodemarchief.

 

Zuidhorn (Nederland), IJhorst (Nederland), Tuin van de Tijd

Sporen van de Tijd

Een derde spoor in mijn werk is het gebruik van afval en gevonden voorwerpen.
Gebruikte melkcontainers, oude originele documenten en grondmonsters uit de gemeente Tynaarlo krijgen een plek in kunst die vergankelijkheid uitdrukt.  Het verglijden van de tijd en het gemis van wat eens dierbaar was.

 

Assen en Amsterdam (Nederland), Wittingen (Duitsland), Zeerijp (Nederland), Tynaarlo (Nederland), Tuin van de Tijd

Boten als Voertuigen van de Tijd

De overgang van dag naar nacht, van leven naar dood, wordt in veel culturen uitgedrukt door boten. Oude verhalen van de Egyptenaren, Grieken, Kelten en Vikingen vertellen daarover.
In de Tuin van de Tijd vindt u ze, gebouwd uit veldkeien van de Bunneres, uit zinken teilen met water en uit lichtgevend perspex, gemodelleerd naar een hiëroglief in een pyramide in Egypte. En uit gaas, als een herinnering aan een boot die, na een expositie in Assen, nu naar de zonsondergang van de 21e juni vaart.

 

Orvelte (Nederland), Assen (Nederland), Tuin van de Tijd

Tekst in het landschap

Vierkante spiegels vormen stoere letters van bijna 2 meter hoog. Zij worden gerecycled tot nieuwe teksten, geinspireerd door de omgeving waar zij worden neergelegd.

 

Villeneuve Lez Avignon (Frankrijk), Tytsjerk (Nederland), Zeerijp (Nederland), Gorinchem (Nederland)